Videodermatoscopia

Videodermatoscopia reprezintă o metodă inovativă de examinare a leziunilor cutanate, în special a alunitelor, a diferitelor tipuri de cancer de piele (melanom cutanat, carcinoma bazocelular, carcinoma spinocelular etc), a firului de păr și a modificărilor de la nivelul unghiilor.

Această investigație se realizează cu ajutorul unui aparat numit VIDEODERMATOSCOP care facilitează examinarea simultană a mai multor leziuni cutanate prin proiectarea imaginilor dermatoscopice pe un ecran digital. El poate mări imaginea de cel puțin 200 de ori făcând astfel posibil emiterea unui diagnostic cât mai corect.

Orice aluniță înainte de excizie trebuie investigată cu videodermatoscopul pentru a aprecia caracterul benign sau malign al acesteia.

Un alt avantaj foarte important îl reprezintă stocarea leziunilor pe o perioadă lungă de timp (zeci de ani) permițând compararea leziunilor cutanate și identificarea eventualelor modificări de culoare, formă, dimensiuni, aspect, caracteristici foarte importante care contribuie în mare măsură în identificarea alunitelor cu risc de transformare în cancer de piele.

Videodermatosocopia permite dermatologului să se orienteze în alegerea modalității de îndepărtare a alunitelor sau a cancerelor de piele și să aleagă între excizia chirurgicală sau îndepărtarea cu laserul, criocauterizare, electrocauterizare sau radiocauterizare în funcție de tipul de leziune cutanată identificată prin videodermatoscopie.

Disclaimer: Rezultatele tratamentelor variază de la persoană la persoană, în funcție de anumiți factori și stilul de viață.